Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2011

Καλλυντικά χωρίς έλεγχο





Ακόμη και στα δικαστήριο οδηγήθηκαν για παραπλάνηση καταναλωτών εταιρείες «οργανικών» - «βιολογικών» καλλυντικών και ευρωπαϊκοί οργανισμοί πιστοποίησης, αφού ορισμένα από τα πρότυπα σήματα που χρησιμοποιούν επιτρέπουν παράγωγα πετρελαίου που μολύνουν το προϊόν με «διοξίνη 1-4».

Γι' αυτό φωνάζουμε ότι είναι πλέον απαραίτητο ένα κοινώς αποδεκτό σήμα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη και δεν θα μπορεί ο καθένας να παίξει με τις λέξεις «φυσικό», «φυτικό», «οργανικό», «βιολογικό» κ.λπ., λέει ο Γιώργος Φαρφάρας, από τη θεματική ομάδα υγείας των Οικολόγων Πράσινων.

Τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα και δεν υπολογίζουν φύλο και ηλικίες. Υπενθυμίζει ότι «τον Σεπτέμβριο του 2008, η Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Υγεία απηύθυνε έκκληση στα μαιευτήρια της Γαλλίας να σταματήσουν τη διανομή δωρεάν καλλυντικών για μωρά στις νέες μητέρες, προϊόντα τα οποία αποτελούσαν επικίνδυνο κοκτέιλ τοξικών ενώσεων».

Η επιτροπή με τον κωδικό (C2DS) είναι μια ανεξάρτητη ένωση, που διευθύνεται από επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σκοπό έχει τη δημιουργία μεθόδων και εργαλείων που θα συνοδεύουν το νοσοκομειακό τομέα στην εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σήμερα πολλά από τα καλλυντικά για μωρά ή παιδιά δεν διαφέρουν από αυτά για τους ενήλικες παρά μόνο στη συσκευασία, τονίζει ο Γιώργος Φαρφάρας.

Ο αντίλογος είναι ότι οι ουσίες έχουν δοκιμαστεί και οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρές. Ομως οι ερευνητές εξηγούν ότι οι φόβοι τους για γενετικές ανωμαλίες, νευρολογικές διαταραχές και καρκίνο οφείλονται στις συνδυασμένες επιδράσεις που έχουν όλες αυτές οι χημικές ουσίες. Διότι στην περίπτωση των καλλυντικών δεν είναι ότι στη δόση είναι το δηλητήριο, αλλά η επαναλαμβανόμενη και μεγάλης διάρκειας έκθεση σ' αυτό.

Σήμερα, οι διαφορετικοί πιστοποιητικοί οργανισμοί που εκδίδουν διάφορα σήματα συμφώνησαν στο πρότυπο COSMUS, το οποίο δεν έχει προχωρήσει στην πράξη και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποιο θα είναι το σχετικό ISO που ετοιμάζεται και περιμένει η Ε.Ε. για να προχωρήσει.

Το κενό στη νομοθεσία αφήνει τον καταναλωτή απροστάτευτο όχι μόνο όσον αφορά τα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά, αλλά και τα αντιηλιακά, που πλασάρονται ως προϊόντα που καταργούν εντελώς τα δυσμενή αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας. Σύμφωνα με τη διεθνή επιτροπή έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «αρκετές επιδημιολογικές μελέτες γύρω από τα αντιηλιακά δείχνουν ότι έχουν παρουσιάσει σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος) οι χρήστες αντιηλιακών απ' ό,τι οι μη χρήστες».

Η σύγχυση που δημιουργείται στους πολίτες καταναλωτές σχετικών προϊόντων μεγαλώνει και με τα οικολογικά προϊόντα της Ε.Ε., π.χ. πράσινη μαργαρίτα για τα σαπούνια, αφού τα σχετικά κριτήρια -εξηγεί ο κ. Φαρφάρας- αναφέρονται στη διαδικασία παραγωγής και στη συσκευασία παρά τα φυτικά ή βιολογικά συστατικά του τελικού προϊόντος.

Στις ΗΠΑ, ευρωπαϊκές πολυεθνικές έχουν φτιάξει δικό τους πρότυπο και καταναλωτικές οργανώσεις εμποδίζουν από την πλευρά τους εταιρείες να πάρουν μέρος σε εκθέσεις φυτικών προϊόντων, επειδή επιτρέπουν χημικές μεθόδους ή χημικά συστατικά σε φυσικά προϊόντα.

Κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία εδώ και τώρα, για να σταματήσει το «πράσινο ξέπλυμα»।

Δεν υπάρχουν σχόλια: