Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΜΕ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ασφάλεια αερομεταφορών: η Επιτροπή εκδίδει νέους κανόνες για τους σαρωτές σώματος στους ευρωπαϊκούς αερολιμένες

Bρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2011 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σαρωτές σώματος. Το νομοθέτημα επιτρέπει τη χρήση σαρωτών σώματος με αυστηρούς λειτουργικούς και τεχνικούς όρους για τον έλεγχο των επιβατών στους αερολιμένες και τα κράτη μέλη που το επιθυμούν.

Ορισμένα κράτη μέλη χρησιμοποιούν δοκιμαστικά ή υποβάλλουν σε δοκιμή σαρωτές σώματος[1] από τότε που ένας τρομοκράτης αποπειράθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2009 να προκαλέσει έκρηξη σε αεροπλάνο που πετούσε από το Άμστερνταμ προς το Ντητρόιτ, με πλαστικά εκρηκτικά που είχε κρύψει στα εσώρουχά του. Μέχρι τώρα η χρήση σαρωτών σώματος ήταν περιορισμένη και υπόκειτο σε ένα μωσαϊκό διαφόρων εθνικών λειτουργικών διαδικασιών και προτύπων. Ως κοινό πανευρωπαϊκό πλαίσιο, το νέο νομοθέτημα επιτρέπει νομικώς στα κράτη μέλη και τους αερολιμένες να αντικαταστήσουν τα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν σήμερα με σαρωτές σώματος. Εξασφαλίζει επίσης την ενιαία εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας σε όλους τους αερολιμένες και προβλέπει αυστηρές και υποχρεωτικές ρήτρες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης προς θεμελιώδη δικαιώματα και την προστασία της υγείας.

Τα κράτη μέλη και οι αερολιμένες δεν υποχρεούνται να εγκαταστήσουν σαρωτές σώματος, εάν όμως αποφασίσουν να τους χρησιμοποιούν, πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες λειτουργίας και τα πρότυπα επιδόσεων που έχουν καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Siim Kallas, Επίτροπος αρμόδιος σε θέματα μεταφορών, δήλωσε: «Οι σαρωτές σώματος δεν είναι πανάκεια, προσφέρουν όμως την πραγματική δυνατότητα να ενισχυθεί η ασφάλεια των επιβατών. Οι σαρωτές σώματος αποτελούν αξιόπιστη λύση εναλλακτικώς προς τις υπάρχουσες μεθόδους ελέγχου ασφαλείας, και είναι πολύ αποτελεσματικοί στην ανίχνευση μεταλλικών και μη αντικειμένων. Εναπόκειται πάντοτε στο εκάστοτε κάθε κράτος μέλος ή αερολιμένα να αποφασίσει εάν θα εγκαταστήσει σαρωτές σώματος, οι νέοι όμως κανόνες διασφαλίζουν ότι η χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας θα καλύπτεται από ενωσιακού εύρους πρότυπα ικανότητας ανίχνευσης και από αυστηρές διασφαλίσεις προστασίας της υγείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι οι επιβάτες και το προσωπικό θεωρούν εν γένει τους σαρωτές σώματος ως βολική μέθοδο έρευνας.»

Οι σαρωτές σώματος αποτελούν αποτελεσματική μέθοδο έρευνας των επιβατών επειδή είναι ικανοί να ανιχνεύουν μεταλλικά και μη είδη που μεταφέρει ένα άτομο. Η τεχνολογία των σαρωτών σώματος εξελίσσεται γρήγορα και μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη έρευνας με το χέρι («ψηλάφισμα») επιβατών, πληρωμάτων και προσωπικού του αερολιμένα.

Με βάση το νέο νομοθέτημα της ΕΕ, η χρήση σαρωτών σώματος επιτρέπεται μόνον υπό ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ότι οι σαρωτές σώματος δεν πρέπει να αποθηκεύουν, κρατούν, αντιγράφουν ή συλλέγουν εικόνες· οποιαδήποτε παράνομη πρόσβαση και χρήση εικόνας απαγορεύεται και πρέπει να εμποδίζεται· ο υπεύθυνος που αναλύει την εικόνα πρέπει να βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο και η εικόνα να μην συνδέεται με το ελεγχόμενο άτομο και άλλα πρόσωπα. Οι επιβάτες πρέπει να ενημερώνονται για τους όρους υπό τους οποίους υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας με σαρωτή. Επιπλέον, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να μην υποβληθούν σε έλεγχο με σαρωτή σώματος και να υποβληθούν σε άλλη μέθοδο έρευνας.

Το νομοθέτημα, καθορίζοντας ειδικές λειτουργικές προϋποθέσεις και παρέχοντας στους επιβάτες τη δυνατότητα να αρνούνται τον έλεγχο με σαρωτή σώματος, κατοχυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα και τις αρχές που αναγνωρίζονται ιδίως στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακύβευσης της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, στον κατάλογο των επιτρεπόμενων μεθόδων έρευνας των επιβατών στους ενωσιακούς αερολιμένες προστέθηκαν μόνον οι σαρωτές σώματος στους οποίους δεν χρησιμοποιούνται οι ακτίνες X. Επιτρέπεται η χρήση όλων των άλλων τεχνολογιών, όπως εκείνες που χρησιμοποιούνται για τα κινητά τηλέφωνα και άλλα είδη, με την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τα πρότυπα ασφάλειας της ΕΕ.


[1] Π.χ. Στο ΗΒ, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία

Τετάρτη, Αυγούστου 03, 2011

Μήνυση για καλλυντικά με βιολογκή σήμανση με λίγα ή καθόλου βιολογικά συστατικά.


Δεκάδες σαμπουάν, λοσιόν, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που διατίθενται στο λιανικό εμπόριο έχουν λάθος σήμανση ως βιολογικά, κατά παράβαση της νομοθεσίας της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με μια αγωγή κατατέθηκε σήμερα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας (CEH). Αρκετά από τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προορίζονται για παιδιά, περιέχουν εν δυνάμει τοξικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών ύποπτων ότι προκαλούν άσθμα, διαταραχές ορμονών, ή που προκαλούν καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.

"Για χρόνια, οι συνήγοροι των βιολογικών προϊόντων έχουν ζητήσει από τις εταιρείες προϊόντων προσωπικής φροντίδας να διορθώσουν τις ακατάλληλες «βιολογικές» ετικέτες, αλλά η πρόσφατη αγορά μας δείχνει ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να είναι γεμάτη αβάσιμους ισχυρισμούς για τα βιολογικά προϊόντα», δήλωσε ο Michael Green, Εκτελεστικός Διευθυντής του CEH. "Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν βιολογικά συστατικά, και να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται τις ετικέτες των βιολογικών ότι είναι ουσιαστικές και συνεπείς."

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δεν έχει δημιουργήσει τους δικούς της κανόνες σχετικά με τα καλλυντικά προϊόντα, αλλά έχει εγκρίνει το πρόγραμμα βιολογικών της Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του κράτους σχετικά με τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Η νομοθεσία της Καλιφόρνιας του 2003, περιγράφει τους κανόνες για την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων προσωπικής φροντίδας, που απαιτεί ότι κάθε προϊόν που χρησιμοποιεί τον όρο "βιολογικό" στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% βιολογικά συστατικά. Τα προϊόντα με λιγότερο από 70% βιολογικά συστατικά μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τον όρο «βιολογικό» στον κατάλογο των συστατικών.

Αλλά κατά την αγορά προϊόντων το Μάιο και τον Ιούνιο, η CEH βρήκε δεκάδες προϊόντα που κατασκευάζονται από 26 εταιρείες οι οποίες φέρουν στο μπροστινό μέρος την ένδειξη «βιολογικά» ενώ περιέχουν μερικά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθόλου οργανικά συστατικά, με βάση τους καταλόγους συστατικών. Τέτοια προϊόντα κατασκευάζονται από μεγάλες εθνικές εταιρείες όπως Hain-Celestial (από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες βιολογικών), Alliance Boots (Βρετανία), Kiss My Face, και άλλες μεγάλες μάρκες.

Μερικά από τα "βιολογικά" προϊόντα που φέρουν σήμανση περιέχουν συστατικά που συνδέεται με ανησυχίες για την υγεία. Για παράδειγμα, το προϊόν Kids Hair Softening System περιέχει BHA και cocamide DEA, χημικές ουσίες που έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες από κυβερνητικές υπηρεσίες, τριαιθανολαμίνη, η οποία έχει προκαλέσει άσθμα σε εργαζομένους, και parabens, τα χημικά συντηρητικά τα οποία έχουν διαταράσουν τις ορμόνες σε εργαστηριακές δοκιμές. Το πακέτο, όμορφα διακοσμημένο με εικόνες των νεαρών κοριτσιών, προειδοποιεί: «Να φυλάσσεται μακριά από τα μάτια μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ... Σοβαρός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει ... σε περίπτωση κατάποσης ...» και «Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά।»
Περισσότερα: http://www.ceh.org/making-news/press-releases/29-eliminating-toxics/528-lawsuit-launched-to-end-mislabeling-of-organic-personal-care-products-

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2011

Καλλυντικά χωρίς έλεγχο





Ακόμη και στα δικαστήριο οδηγήθηκαν για παραπλάνηση καταναλωτών εταιρείες «οργανικών» - «βιολογικών» καλλυντικών και ευρωπαϊκοί οργανισμοί πιστοποίησης, αφού ορισμένα από τα πρότυπα σήματα που χρησιμοποιούν επιτρέπουν παράγωγα πετρελαίου που μολύνουν το προϊόν με «διοξίνη 1-4».

Γι' αυτό φωνάζουμε ότι είναι πλέον απαραίτητο ένα κοινώς αποδεκτό σήμα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη και δεν θα μπορεί ο καθένας να παίξει με τις λέξεις «φυσικό», «φυτικό», «οργανικό», «βιολογικό» κ.λπ., λέει ο Γιώργος Φαρφάρας, από τη θεματική ομάδα υγείας των Οικολόγων Πράσινων.

Τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα και δεν υπολογίζουν φύλο και ηλικίες. Υπενθυμίζει ότι «τον Σεπτέμβριο του 2008, η Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Υγεία απηύθυνε έκκληση στα μαιευτήρια της Γαλλίας να σταματήσουν τη διανομή δωρεάν καλλυντικών για μωρά στις νέες μητέρες, προϊόντα τα οποία αποτελούσαν επικίνδυνο κοκτέιλ τοξικών ενώσεων».

Η επιτροπή με τον κωδικό (C2DS) είναι μια ανεξάρτητη ένωση, που διευθύνεται από επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σκοπό έχει τη δημιουργία μεθόδων και εργαλείων που θα συνοδεύουν το νοσοκομειακό τομέα στην εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σήμερα πολλά από τα καλλυντικά για μωρά ή παιδιά δεν διαφέρουν από αυτά για τους ενήλικες παρά μόνο στη συσκευασία, τονίζει ο Γιώργος Φαρφάρας.

Ο αντίλογος είναι ότι οι ουσίες έχουν δοκιμαστεί και οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρές. Ομως οι ερευνητές εξηγούν ότι οι φόβοι τους για γενετικές ανωμαλίες, νευρολογικές διαταραχές και καρκίνο οφείλονται στις συνδυασμένες επιδράσεις που έχουν όλες αυτές οι χημικές ουσίες. Διότι στην περίπτωση των καλλυντικών δεν είναι ότι στη δόση είναι το δηλητήριο, αλλά η επαναλαμβανόμενη και μεγάλης διάρκειας έκθεση σ' αυτό.

Σήμερα, οι διαφορετικοί πιστοποιητικοί οργανισμοί που εκδίδουν διάφορα σήματα συμφώνησαν στο πρότυπο COSMUS, το οποίο δεν έχει προχωρήσει στην πράξη και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποιο θα είναι το σχετικό ISO που ετοιμάζεται και περιμένει η Ε.Ε. για να προχωρήσει.

Το κενό στη νομοθεσία αφήνει τον καταναλωτή απροστάτευτο όχι μόνο όσον αφορά τα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά, αλλά και τα αντιηλιακά, που πλασάρονται ως προϊόντα που καταργούν εντελώς τα δυσμενή αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας. Σύμφωνα με τη διεθνή επιτροπή έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «αρκετές επιδημιολογικές μελέτες γύρω από τα αντιηλιακά δείχνουν ότι έχουν παρουσιάσει σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος) οι χρήστες αντιηλιακών απ' ό,τι οι μη χρήστες».

Η σύγχυση που δημιουργείται στους πολίτες καταναλωτές σχετικών προϊόντων μεγαλώνει και με τα οικολογικά προϊόντα της Ε.Ε., π.χ. πράσινη μαργαρίτα για τα σαπούνια, αφού τα σχετικά κριτήρια -εξηγεί ο κ. Φαρφάρας- αναφέρονται στη διαδικασία παραγωγής και στη συσκευασία παρά τα φυτικά ή βιολογικά συστατικά του τελικού προϊόντος.

Στις ΗΠΑ, ευρωπαϊκές πολυεθνικές έχουν φτιάξει δικό τους πρότυπο και καταναλωτικές οργανώσεις εμποδίζουν από την πλευρά τους εταιρείες να πάρουν μέρος σε εκθέσεις φυτικών προϊόντων, επειδή επιτρέπουν χημικές μεθόδους ή χημικά συστατικά σε φυσικά προϊόντα.

Κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία εδώ και τώρα, για να σταματήσει το «πράσινο ξέπλυμα»।

Σάββατο, Φεβρουαρίου 19, 2011

Βιολογικά καλλυντικά και καθαριστικά χωρίς πιστοποίηση


Βιολογικά καλλυντικά και καθαριστικά χωρίς πιστοποίηση

Χωρίς υποχρεωτική ισχύ για όλα τα κράτη-μέλη κυκλοφορούν στην αγορά καλλυντικά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά με διαφορετικά πρότυπα πιστοποίησης, καθώς δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία για ανάλογα βιολογικά προϊόντα με κοινές προδιαγραφές.

Για τα βιολογικά τρόφιμα, νομοθεσία με κοινές προδιαγραφές υπάρχει από τη δεκαετία του 1990. Αντίθετα, τα βιολογικά καλλυντικά στην Ευρώπη απέκτησαν τελευταίως το κοινό πρότυπο σήμα COSMOS, που δεν κυκλοφορεί ακόμη, και το αποφάσισαν οι εταιρείες μεταξύ τους. Ομως δεν έχουν λυθεί όλες οι παράμετροι - διαφοροποιήσεις, με κοινή νομοθεσία που θα εφαρμόζεται υποχρεωτικώς από τα κράτη - μέλη. Τα διάφορα πρότυπα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στην Γερμανία το NATRUE BDIH, στην Ιταλία το ICEA, στη Γαλλία το ECOSERT, στη Βρετανία το SOIL ASSOCIATION κ.λπ. που έχουν καταλήξει στο COSMOS. Το ίδιο κενό υπάρχει στα απορρυπαντικά και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, μας είπε ο Γιώργος Φαρφάρας από τη θεματική ομάδα υγείας των Πρασίνων, διευκρινίζοντας: «Τα προϊόντα που φέρουν διάφορα σήματα δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες εγγυώνται απαραιτήτως ότι είναι ολόκληρα βιολογικά. Μπορεί να είναι τα συστατικά, όχι όμως η παρασκευή...»

Ακόμα και στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα καλλυντικά (κανονισμός ΕΚ αρ. 1223/2009) που τίθεται σε ισχύ το 2013, το θέμα αφήνεται σε εκκρεμότητα, μας εξήγησε ο κ. Φαρφάρας. «Δεν θεσπίζεται δηλαδή κοινό πρότυπο για τα βιολογικά καλλυντικά. Ομως αναγνωρίζεται η δυνατότητα της ευρωπαϊκής επιτροπής να ρυθμίσει το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες - μέλη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης για ειδικές κατηγορίες προϊόντων».

Οι Πράσινοι, μέσω του ευρωβουλευτή τους Μιχάλη Τρεμόπουλου, έφεραν το ζήτημα στην επιτροπή, η οποία ερωτάται πότε θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον ευρωπαϊκό κανονισμό που θα καλύπτει το υπάρχον νομοθετικό κενό.

«Η χρήση βιολογικών προϊόντων στην καθαριότητα των χώρων, αλλά και στην προσωπική μας περιποίηση είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να προστατευθούμε από το χημικό πόλεμο που γίνεται καθημερινά στο σπίτι μας, στους χώρους που εργαζόμαστε και κινούμαστε, αλλά και πάνω στο σώμα μας, με απορρυπαντικά και καλλυντικά που δεν γνωρίζουμε ούτε τη σύσταση ούτε τις επιπτώσεις τους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε για τα βιολογικά προϊόντα, και στους τομείς αυτούς, ευρωπαϊκούς κανόνες και νομοθεσία ανάλογη με αυτά που ισχύουν για τα βιολογικά τρόφιμα. Προσπαθούμε να πιέσουμε την Κομισιόν για ένα απαραίτητο βήμα που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει από καιρό».

Πολλές καταναλωτικές οργανώσεις έχουν ζητήσει και έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την κάλυψη όλων των νομοθετικών κενών.

Το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για βιολογικά προϊόντα απορρυπαντικών, ειδών προσωπικής υγιεινής και καλλυντικών είναι μεγάλο και η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση δεν εξυπηρετεί ούτε τους καταναλωτές ούτε τις επιχειρήσεις.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ! – Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Eυρωκοινοβούλιο PDF Εκτύπωση E-mail
Ευρωβουλή Νέα
Πέμπτη, 17 Φεβ. 2011, 20:55
Ευρωπαϊκή νομοθεσία με κοινές προδιαγραφές για τα βιολογικά απορρυπαντικά και καλλυντικά, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Eυρωκοινοβούλιο.

Αντίθετα με τα βιολογικά τρόφιμα, όπου σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 1990, σήμερα στην Ευρώπη για τα βιολογικά καλλυντικά υπάρχουν αρκετά πρότυπα πιστοποίησης, διαφορετικά μεταξύ τους (Γερμανία: NATRUE, BDIH, Ιταλία: ICEA, Γαλλία: ECOCERT, Βρετανία: SOIL ASSOCIATION και άλλα) που τελικά κατάληξαν σε κοινό πρότυπο (COSMOS), χωρίς όμως να έχουν λυθεί όλες οι διαφοροποιήσεις.

Η ανάπτυξη όλων αυτών των προτύπων, δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα βιολογικά καλλυντικά, όμως η ισχύς τους δεν είναι γενικευμένη, υποχρεωτική και κοινή για όλα τα κράτη μέλη. Ανάλογο είναι το πρόβλημα για τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα καλλυντικά (κανονισμός ΕΚ αρ.1223/2009) που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, το θέμα αφήνεται σε εκκρεμότητα, καθώς δε θεσπίζεται κοινό πρότυπο για τα βιολογικά καλλυντικά, αναγνωρίζεται όμως δυνατότητα της Κομισιόν να ρυθμίσει το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες μέλη στα πλαίσια ενός Σχεδίου Δράσης για ειδικές κατηγορίες προϊόντων.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν αν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για Ευρωπαϊκό Κανονισμό που θα καλύπτει το κενό.

«Η χρήση βιολογικών προϊόντων στην καθαριότητα των χώρων αλλά και στην προσωπική μας περιποίηση, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να προστατευθούμε από το χημικό πόλεμο που γίνεται καθημερινά στο σπίτι μας, στους χώρους που εργαζόμαστε και κινούμαστε, αλλά και πάνω στο σώμα μας, με απορρυπαντικά και καλλυντικά που δε γνωρίζουμε ούτε τη σύσταση ούτε τις επιπτώσεις τους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε για τα βιολογικά προϊόντα, και στους τομείς αυτούς, ευρωπαϊκούς κανόνες και νομοθεσία ανάλογη με αυτά που ισχύουν για τα βιολογικά τρόφιμα. Προσπαθούμε να πιέσουμε την Κομισιόν για ένα απαραίτητο βήμα, που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει από καιρό».

Aκολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μ. Τρεμόπουλου

Θέμα: Νομοθεσία για ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης βιολογικών απορρυπαντικών και καλλυντικών.

Οι καταναλωτές εμπιστεύονται τα βιολογικά τρόφιμα με βάση την πιστοποίηση που, στηριγμένη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, διασφαλίζει ότι στα προϊόντα δεν υπάρχουν χημικά κατάλοιπα. Σήμερα για τα βιολογικά καλλυντικά υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετά πρότυπα πιστοποίησης, διαφορετικά μεταξύ τους (Γερμανία: NATRUE, BDIH, Ιταλία: ICEA, Γαλλία: ECOCERT, Βρετανία: SOIL ASSOCIATION και άλλα) που τελικά κατάληξαν σε κοινό πρότυπο (COSMOS), χωρίς όμως να έχουν λυθεί όλες οι διαφοροποιήσεις. Η ανάπτυξη όλων αυτών των προτύπων, δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα βιολογικά καλλυντικά, όμως η ισχύς τους δεν είναι γενικευμένη, υποχρεωτική και κοινή για όλα τα κράτη μέλη. Ανάλογο είναι το πρόβλημα για τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Καταναλωτικές οργανώσεις έχουν ζητήσει την κάλυψη των νομοθετικών κενών, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις (1)

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά βιολογικών καλλυντικών και απορρυπαντικών και τα ζητήματα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις;

2. Ποιες πρόκειται να είναι οι πρωτοβουλίες της; Σκοπεύει να προωθήσει την ψήφιση Ευρωπαϊκού Κανονισμού που θα ρυθμίζει το θέμα, παίρνοντας υπόψη και τη μέχρι τώρα εμπειρία, ώστε να διασφαλίζεται για τα βιολογικά καλλυντικά και καθαριστικά προϊόντα, ενιαία κατάσταση σε όλες τις χώρες μέλη;

(1) http://www.vzhh.de/ernaehrung/30538/greenwashing-bei-kosmetik.aspx