Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΜΕ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ασφάλεια αερομεταφορών: η Επιτροπή εκδίδει νέους κανόνες για τους σαρωτές σώματος στους ευρωπαϊκούς αερολιμένες

Bρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2011 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σαρωτές σώματος. Το νομοθέτημα επιτρέπει τη χρήση σαρωτών σώματος με αυστηρούς λειτουργικούς και τεχνικούς όρους για τον έλεγχο των επιβατών στους αερολιμένες και τα κράτη μέλη που το επιθυμούν.

Ορισμένα κράτη μέλη χρησιμοποιούν δοκιμαστικά ή υποβάλλουν σε δοκιμή σαρωτές σώματος[1] από τότε που ένας τρομοκράτης αποπειράθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2009 να προκαλέσει έκρηξη σε αεροπλάνο που πετούσε από το Άμστερνταμ προς το Ντητρόιτ, με πλαστικά εκρηκτικά που είχε κρύψει στα εσώρουχά του. Μέχρι τώρα η χρήση σαρωτών σώματος ήταν περιορισμένη και υπόκειτο σε ένα μωσαϊκό διαφόρων εθνικών λειτουργικών διαδικασιών και προτύπων. Ως κοινό πανευρωπαϊκό πλαίσιο, το νέο νομοθέτημα επιτρέπει νομικώς στα κράτη μέλη και τους αερολιμένες να αντικαταστήσουν τα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν σήμερα με σαρωτές σώματος. Εξασφαλίζει επίσης την ενιαία εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας σε όλους τους αερολιμένες και προβλέπει αυστηρές και υποχρεωτικές ρήτρες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης προς θεμελιώδη δικαιώματα και την προστασία της υγείας.

Τα κράτη μέλη και οι αερολιμένες δεν υποχρεούνται να εγκαταστήσουν σαρωτές σώματος, εάν όμως αποφασίσουν να τους χρησιμοποιούν, πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες λειτουργίας και τα πρότυπα επιδόσεων που έχουν καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Siim Kallas, Επίτροπος αρμόδιος σε θέματα μεταφορών, δήλωσε: «Οι σαρωτές σώματος δεν είναι πανάκεια, προσφέρουν όμως την πραγματική δυνατότητα να ενισχυθεί η ασφάλεια των επιβατών. Οι σαρωτές σώματος αποτελούν αξιόπιστη λύση εναλλακτικώς προς τις υπάρχουσες μεθόδους ελέγχου ασφαλείας, και είναι πολύ αποτελεσματικοί στην ανίχνευση μεταλλικών και μη αντικειμένων. Εναπόκειται πάντοτε στο εκάστοτε κάθε κράτος μέλος ή αερολιμένα να αποφασίσει εάν θα εγκαταστήσει σαρωτές σώματος, οι νέοι όμως κανόνες διασφαλίζουν ότι η χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας θα καλύπτεται από ενωσιακού εύρους πρότυπα ικανότητας ανίχνευσης και από αυστηρές διασφαλίσεις προστασίας της υγείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι οι επιβάτες και το προσωπικό θεωρούν εν γένει τους σαρωτές σώματος ως βολική μέθοδο έρευνας.»

Οι σαρωτές σώματος αποτελούν αποτελεσματική μέθοδο έρευνας των επιβατών επειδή είναι ικανοί να ανιχνεύουν μεταλλικά και μη είδη που μεταφέρει ένα άτομο. Η τεχνολογία των σαρωτών σώματος εξελίσσεται γρήγορα και μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη έρευνας με το χέρι («ψηλάφισμα») επιβατών, πληρωμάτων και προσωπικού του αερολιμένα.

Με βάση το νέο νομοθέτημα της ΕΕ, η χρήση σαρωτών σώματος επιτρέπεται μόνον υπό ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ότι οι σαρωτές σώματος δεν πρέπει να αποθηκεύουν, κρατούν, αντιγράφουν ή συλλέγουν εικόνες· οποιαδήποτε παράνομη πρόσβαση και χρήση εικόνας απαγορεύεται και πρέπει να εμποδίζεται· ο υπεύθυνος που αναλύει την εικόνα πρέπει να βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο και η εικόνα να μην συνδέεται με το ελεγχόμενο άτομο και άλλα πρόσωπα. Οι επιβάτες πρέπει να ενημερώνονται για τους όρους υπό τους οποίους υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας με σαρωτή. Επιπλέον, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να μην υποβληθούν σε έλεγχο με σαρωτή σώματος και να υποβληθούν σε άλλη μέθοδο έρευνας.

Το νομοθέτημα, καθορίζοντας ειδικές λειτουργικές προϋποθέσεις και παρέχοντας στους επιβάτες τη δυνατότητα να αρνούνται τον έλεγχο με σαρωτή σώματος, κατοχυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα και τις αρχές που αναγνωρίζονται ιδίως στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακύβευσης της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, στον κατάλογο των επιτρεπόμενων μεθόδων έρευνας των επιβατών στους ενωσιακούς αερολιμένες προστέθηκαν μόνον οι σαρωτές σώματος στους οποίους δεν χρησιμοποιούνται οι ακτίνες X. Επιτρέπεται η χρήση όλων των άλλων τεχνολογιών, όπως εκείνες που χρησιμοποιούνται για τα κινητά τηλέφωνα και άλλα είδη, με την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τα πρότυπα ασφάλειας της ΕΕ.


[1] Π.χ. Στο ΗΒ, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

THINK BEFORE YOU PINK