Σάββατο, Φεβρουαρίου 19, 2011

Βιολογικά καλλυντικά και καθαριστικά χωρίς πιστοποίηση


Βιολογικά καλλυντικά και καθαριστικά χωρίς πιστοποίηση

Χωρίς υποχρεωτική ισχύ για όλα τα κράτη-μέλη κυκλοφορούν στην αγορά καλλυντικά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά με διαφορετικά πρότυπα πιστοποίησης, καθώς δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία για ανάλογα βιολογικά προϊόντα με κοινές προδιαγραφές.

Για τα βιολογικά τρόφιμα, νομοθεσία με κοινές προδιαγραφές υπάρχει από τη δεκαετία του 1990. Αντίθετα, τα βιολογικά καλλυντικά στην Ευρώπη απέκτησαν τελευταίως το κοινό πρότυπο σήμα COSMOS, που δεν κυκλοφορεί ακόμη, και το αποφάσισαν οι εταιρείες μεταξύ τους. Ομως δεν έχουν λυθεί όλες οι παράμετροι - διαφοροποιήσεις, με κοινή νομοθεσία που θα εφαρμόζεται υποχρεωτικώς από τα κράτη - μέλη. Τα διάφορα πρότυπα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στην Γερμανία το NATRUE BDIH, στην Ιταλία το ICEA, στη Γαλλία το ECOSERT, στη Βρετανία το SOIL ASSOCIATION κ.λπ. που έχουν καταλήξει στο COSMOS. Το ίδιο κενό υπάρχει στα απορρυπαντικά και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, μας είπε ο Γιώργος Φαρφάρας από τη θεματική ομάδα υγείας των Πρασίνων, διευκρινίζοντας: «Τα προϊόντα που φέρουν διάφορα σήματα δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες εγγυώνται απαραιτήτως ότι είναι ολόκληρα βιολογικά. Μπορεί να είναι τα συστατικά, όχι όμως η παρασκευή...»

Ακόμα και στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα καλλυντικά (κανονισμός ΕΚ αρ. 1223/2009) που τίθεται σε ισχύ το 2013, το θέμα αφήνεται σε εκκρεμότητα, μας εξήγησε ο κ. Φαρφάρας. «Δεν θεσπίζεται δηλαδή κοινό πρότυπο για τα βιολογικά καλλυντικά. Ομως αναγνωρίζεται η δυνατότητα της ευρωπαϊκής επιτροπής να ρυθμίσει το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες - μέλη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης για ειδικές κατηγορίες προϊόντων».

Οι Πράσινοι, μέσω του ευρωβουλευτή τους Μιχάλη Τρεμόπουλου, έφεραν το ζήτημα στην επιτροπή, η οποία ερωτάται πότε θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον ευρωπαϊκό κανονισμό που θα καλύπτει το υπάρχον νομοθετικό κενό.

«Η χρήση βιολογικών προϊόντων στην καθαριότητα των χώρων, αλλά και στην προσωπική μας περιποίηση είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να προστατευθούμε από το χημικό πόλεμο που γίνεται καθημερινά στο σπίτι μας, στους χώρους που εργαζόμαστε και κινούμαστε, αλλά και πάνω στο σώμα μας, με απορρυπαντικά και καλλυντικά που δεν γνωρίζουμε ούτε τη σύσταση ούτε τις επιπτώσεις τους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε για τα βιολογικά προϊόντα, και στους τομείς αυτούς, ευρωπαϊκούς κανόνες και νομοθεσία ανάλογη με αυτά που ισχύουν για τα βιολογικά τρόφιμα. Προσπαθούμε να πιέσουμε την Κομισιόν για ένα απαραίτητο βήμα που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει από καιρό».

Πολλές καταναλωτικές οργανώσεις έχουν ζητήσει και έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την κάλυψη όλων των νομοθετικών κενών.

Το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για βιολογικά προϊόντα απορρυπαντικών, ειδών προσωπικής υγιεινής και καλλυντικών είναι μεγάλο και η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση δεν εξυπηρετεί ούτε τους καταναλωτές ούτε τις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

THINK BEFORE YOU PINK