Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2010

ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ


Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες λιανικής πώλησης κυκλοφορούν προϊόντα με επικίνδυνες τοξικές ουσίες όπως οι φθαλικές ενώσεις, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικές ουσίες

[Βρυξέλλες, 11 Οκτωβρίου 2010] - Ορισμένοι μεγάλοι ευρωπαίοι έμποροι λιανικής πώλησης όπως η Carrefour, η Tesco και Media Markt δεν προστατεύουν επαρκώς τους πολίτες από τις βλαβερές χημικές ουσίες σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, παραλείποντας να παράσχουν βασικές πληροφορίες όπως είναι υποχρεωμένες απ’ την κοινοτική νομοθεσία. Πολλά από αυτά τα προϊόντα βρέθηκαν να περιέχουν χημικές ουσίες που αναφέρονται στον κανονισμό για τον χειρισμό των χημικών REACH, ως ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC), και οι οποίες αναγνωρίζονται ως τοξικές για την αναπαραγωγή.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια ομάδα χημικών ουσιών γνωστή ως φθαλικοί εστέρες, έξι από τους οποίους έχουν απαγορευτεί στα παιχνίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς μπορούν να βλάψουν τη σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών. Αλλά, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος στη μελέτη του, οι φθαλικές ενώσεις είναι παρόντες σε σημεία που χρησιμοποιούνται συνήθως από παιδιά., όπως γόμες, μολύβια, κασετίνες κά. Υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικού έτσι ώστε να είναι πιο ευλύγιστο, βρέθηκαν σε πολλά παπούτσια, τσαντάκια καλλυντικών, ακουστικά που υποβλήθηκαν σε χημική ανάλυση σε ανεξάρτητο εργαστήριο.

Διαβάστε την αναφορά στον σύνδεσμο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος

http://www.eeb.org/EEB/?LinkServID=8BBC1DF8-C9C7-8B93-CA5F42033F11A3AD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

THINK BEFORE YOU PINK