Σάββατο, Ιουλίου 14, 2007

ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Εάν θέλετε φυσικά προϊόντα, πρέπει να έχετε τη θέληση να τα ψάξετε. Μάθετε να διαβάζετε τις ενδείξεις και αρνηθείτε να συμβιβάζεστε με ψεύτικα φυτικά ή φυσικά προϊόντα. Μέχρι σήμερα δίνεται πιστοποίηση για φυσικά (natural) προϊόντα μόνο από τον γερμανικό οργανισμό BDIH (www.bdih.org)

1.Methyl και Propyl και Butyl και Ethyl Paraben. Χρησιμοποιούνται ως ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικροβίων και αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Ευρείας κατανάλωσης αν και είναι γνωστά για την τοξικότητα τους. Προκαλούν πολλές αλλεργικές αντιδράσεις και δερματίτιδες. Το Methyl Paraben είναι συνδυασμός βενζοικού οξέος με μια ομάδα χημικών ουσιών του μεθυλίου που είναι πολύ τοξικά. Βρέθηκαν στους όγκους του καρκίνου του μαστού.
2.Πετρελοειδή ή Ορυκτέλαια Petrolatum (παραφίνη), Mineral oil, Liquidum paraffinum, Paraffin oil, Paraffin wax, Petrolatum. Παράγωγα πετρελαίου που μολύνονται με καρκινογόνες νιτροζαμίνες κατά την παραγωγή των καλλυντικών. Η παραφίνη είναι καθαρκτικό ζελέ από πετρέλαιο και το ορυκτέλαιο προκαλεί πολλά προβλήματα όταν χρησιμοποιείται πάνω σε φωτοευαίσθητα δέρματα.( προάγει την καταστροφή από τον ήλιο και συγκρούεται με τον φυσικό μηχανισμό ενυδάτωσης του σώματος, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ξηρό και σκασμένο δέρμα ). Σας έχουν πουλήσει σίγουρα κάποιο προϊόν που ισχυρίζονται ότι καταπραΰνει το δέρμα. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν την παραφίνη γιατί είναι πολύ φτηνή. Τη βρίσκουμε σε όλα σχεδόν τα προϊόντα.
3.Propylene Glycol- Ιδεωδώς αυτή είναι μια φυτική γλυκερίνη αναμιγμένη με οινόπνευμα, που θεωρούνται και τα δύο φυσικά παράγωγα. Συνήθως είναι μια συνθετική πετροχημική μίξη που χρησιμεύει στη διατήρηση της υγρασίας. Είναι γνωστό ότι προξενεί αλλεργικές και τοξικές αντιδράσεις.
4.Συνθετικά χρώματα- Υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται για να κάνουν το καλλυντικό πιο όμορφο και εμφανίσιμο. Πρέπει να αποφεύγονται μαζί και με τις βαφές μαλλιών. Μαρκάρονται ως FD&C ή D&C ακολουθούμενο από ένα χρώμα και έναν αριθμό. Παράδειγμα: FD&C κόκκινο, Νο 6 / D&C πράσινο Νο 6. Τα συνθετικά χρώματα θεωρούνται παράγοντες πρόκλησης καρκίνου. Εάν κάποιο καλλυντικό τα περιέχει μην το χρησιμοποιήσετε.
5.Συνθετικά αρώματα Fragrance/Parfum Τα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, περιέχουν περισσότερα από 200 συστατικά. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τα χημικά που περιέχουν, αφού πάνω στην ετικέτα απλά αναγράφεται η λέξη άρωμα. Μερικά από τα προβλήματα που προκαλούνται από αυτά τα χημικά είναι πονοκέφαλοι, ζαλάδες, εξανθήματα, υπερπαραγωγή ορμονών, οξύς βήχας, εμετοί, ερεθισμοί στο δέρμα από ένα καλλυντικό που έχει τη λέξη άρωμα στην ετικέτα των συστατικών του. Υποπτα να περιέχουν φθαλικές ενώσεις, επικίνδυνες για το σπέρμα και τους νεφρούς που έχουν απαγορευθεί στα καλλυντικά και στα παιδικά παιχνίδια.
6.PEG. Παράγωγα πετρελαίου βλέπε όπως πιο πάνω για τις παραφίνες.
7.Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea – Αυτά είναι τα πιο κοινά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται μετά τα parabens. Έχουν αποδειχθεί ως μια κύρια αιτία πρόκλησης δερματίτιδας (Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας). 2 καταχωρημένα εμπορικά ονόματα για αυτά τα χημικά είναι το Germal II και το Germal 115. Κανένα από αυτά τα χημικά δεν εξοντώνει τους μύκητες και δεν πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα συντηρητικά. Το Germal 115 απελευθερώνει φορμαλδεΰδη στους 10º C. Αυτά τα χημικά είναι τοξικά .
8.PVP/VA Copolymer- Ένα χημικό προερχόμενο από το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στις λακ μαλλιών και σε άλλα καλλυντικά. Μπορεί να θεωρηθεί τοξικό, αφού σωματίδιά του μπορούν να προξενήσουν προβλήματα στους πνεύμονες ευαίσθητων ανθρώπων.
9.Sodium Lauryl Sulfate- Αυτή η συνθετική ουσία χρησιμοποιείται στα σαμπουάν για την ικανότητα δημιουργίας αφρού. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, εξανθήματα στο δέρμα, τριχόπτωση, πιτυρίδα και διάφορες αλλεργίες. Χρησιμοποιούνται και παρόμοιες ανιονικές τασιενεργές ουσίες (απορρυπαντικά).
10.Stearalkonium Chloride – Ένα χημικό που χρησιμοποιείται στα μαλακτικά μαλλιών και στις κρέμες. Προξενεί πολλές αλλεργίες. Δημιουργήθηκε από κατασκευαστικές βιομηχανίες ως ένα υλικό που μαλακώνει και είναι πιο εύκολο στη χρήση στους διάφορους τύπους μαλλιών από ότι οι πρωτεΐνες και τα βότανα που βοηθούν πραγματικά στην υγεία των μαλλιών. Είναι πολύ τοξικό.
11.Triethanolamine(ΤΕΑ) ή MEA ή DEA Συνθετικοί γαλακτωματοποιητές ή ρυθμιστές του pH. Προκαλούν αλλεργίες, ερεθισμούς στα μάτια, ξηρότητα στο δέρμα και τα μαλλιά και είναι τοξικές καθώς απορροφούνται και συσσωρεύονται στο το σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
12.Silicone, Dimethicone, Cyclomethicone. Η σιλικόνη και τα παραγωγά της χρησιμοποιούνται σε αντιρυτιδικές κρέμες για να εγλωβίσουν την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει, είναι ερεθιστικές, συσσωρεύονται στο συκώτι και τους λεμφαδένες.
13. Χημικα που διαταράσουν την ορμονική λειτουργία (ΟΡΜΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΚΤΕΣ)
Alkylphenol Ethoxylates
Benzophenone-3 (Bp-3)
Butyl Benzyl Phthalate (φθαλική ένωση, δεν αναγράφεται)
Butylated Hydroxyanisole (BHA)
Butyl-methoxydibenzoylmethane (B-MDM)
Dibutyl Phthalate (φθαλική ένωση, δεν αναγράφεται)
Diethyl Phthalate (φθαλική ένωση, δεν αναγράφεται)
Homosalate (HMS)
Methyl-benzylidene Camphor (4-MBC)
Nitro Musks
Octyl-dimethyl-PABA (OD-PABA, Αντηλιακό φίλτρο)
Octyl-methoxycinnamate (OMC, Αντηλιακό φίλτρο)
Parabens (Συντηρητικά)
Polycyclic Musks
Resorcinol

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φυσικα καλλυντικα θα βρειτε στο site www.elisto.gr

Unknown είπε...

Καλημέρα!
Έχω κάποιες απορίες σχετικά με τα καλλυντικά:
Το TITANIUM DIOXIDE είναι επικίνδυνο;;
Το SILICA είναι η σιλικόνη;
...και τι σημαίνει το "may contain" όταν αναφέρεται στα συστατικά; Περιλαμβάνεται ή όχι το συστατικό;;;

καντε κλικ εδω >>> είπε...

δεν το γνωριζω

aloeveramarket είπε...

www.aoleveramarket.gr

aloeveramarket είπε...

www.aoleveramarket.gr

THINK BEFORE YOU PINK