Παρασκευή, Μαΐου 25, 2012

Συμμετέχουμε στην 5η Γυμνή Ποδηλατοδρομία



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
Τι είναι η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία / World Naked Bike Ride (WNBR);
Το World Naked Bike Ride είναι ένα διεθνές κίνημα που ξεκίνησε από το Βανκούβερ του Καναδά το 2004. Συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, στις οποίες διοργανώνεται  σε ετήσια βάση η Γυμνή Ποδηλατοδρομία για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και την ρύπανση που δημιουργεί, την εξάρτηση μας από το πετρέλαιο, την οικολογία, την απενοχοποίηση του γυμνού σώματος.
Στην Ελλάδα διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 27 Ιουνίου του 2008, η 2η  την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009, η 3η την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 και η 4η  την Παρασκευή  3 Ιουνίου 2011.
Η ομάδα των εθελοντών αισθητικών ενάντια στον καρκίνο πήρε μέρος για πρώτη φορά στην 4η Γυμνή Ποδηλατοδρομία με χειροποίητες φυσικές βαφές που φτιάξαμε μόνοι μας και με πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα μακιγιάζ που ευγενικά μας πρόσφερε η εταιρεία «Το Ελληνικόν», Βατικιώτου 28,  Πλ. Αθωνος.

Βαφές προσώπου και σώματος φτιαγμένες από τρόφιμα
Κάντε πάντα πρώτα μια δοκιμασία σε μικρή περιοχή δέρματος για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργία στο τρόφιμο που θα χρησιμοποιήσετε.
Συστατικά: 
Για βάση χρησιμοποιείστε καθαρό βούτυρο κακάο ή βουτυρόσπερμο (shea butter).
Κίτρινο: Σκόνη μουστάρδας ή κουρκουμά
Ροζ: Σμέουρα, βατόμουρα ή τεύτλα
Πράσινο: Αβοκάντο, σπιρουλίνα ή χλωροφύλλη
Μωβ: Βατόμουρα
Καφέ: Σκόνη κακάο ή σιρόπι σοκολάτας
Μαύρο: Μελάνι σουπιάς
Λευκό: Σκόνη ζάχαρη και νερό.
Για συμμετοχή στην ομάδα “Ομορφιά Ενάντια στον Καρκίνο”,
Γιώργος Φαρφαράς,             6936 888967      , sporos2@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση:

Τρίτη, Μαΐου 15, 2012

Τα οικιακά χημικά ενοχοποιούνται για καρκίνο








Τα κοινά χημικά που περιλαμβάνονται στα καθαριστικά, τα καλλυντικά και τα φάρμακα ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο, προβλήματα γονιμότητας, διαβήτη και παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).


Πιο συγκεκριμένα η ΕΕΑ προειδοποιεί ότι τα χημικά προϊόντα που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, γνωστά ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή μέχρι να μάθουμε ποιες είναι οι πραγματικές τους επιπτώσεις.
Ορισμένα τέτοια χημικά έχουν ήδη απαγορευθεί, ωστόσο πολλά ακόμα χρησιμοποιούνται ευρέως.
Η ΕΕΑ πάντως περιορίστηκε σε γενικές προειδοποιήσεις και δεν πρότεινε την απαγόρευση συγκεκριμένων προϊόντων.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η εκτελεστική διευθύντρια της ΕΕΑ, Jacqueline McGlade, τόνισε: «η επιστημονική έρευνα που συγκεντρώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μας δείχνει ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι υπαρκτό πρόβλημα, με σοβαρές επιπτώσεις στην άγρια ζωή και πιθανότατα στους ανθρώπους. Θα ήταν συνετό να λάβουμε προληπτικά μέτρα για πολλά από αυτά τα χημικά μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις τους».
Παράλληλα η κ. McGlade απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες χημικών.
Ειδικότερα έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τους φθαλικούς εστέρες, που βρίσκονται στα φυτοφάρμακα, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά, ακόμα και στα μπιμπερό, τις παραβένες που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά και άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στα αντισυλληπτικά χάπια.
Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες στην ουσία επηρεάζουν τη λειτουργία του ενδοκρινικού και του ορμονικού συστήματος. Εντοπίζονται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από καλλυντικά μέχρι πλαστικά.
Για δεκαετίες οι επιστήμονες «υποπτεύονταν» ότι τα χημικά αυτά είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Η έρευνα της ΕΕΑ είναι η πρώτη που εξετάζει όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σχετικά με το θέμα τα τελευταία 15 χρόνια και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όντως υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα χημικά αυτά συνδέονται με υψηλότερες πιθανότητες γα καρκίνο του μαστού, πρώιμη εφηβεία, προβλήματα γονιμότητας κ.α.
Άλλες μελέτες ενοχοποιούν τους ενδοκρινικούς διαταράκτες για αυτισμό, προβλήματα συγκέντρωσης και μειωμένη γνωστική λειτουργία στα παιδιά.

THINK BEFORE YOU PINK