Τετάρτη, Αυγούστου 03, 2011

Μήνυση για καλλυντικά με βιολογκή σήμανση με λίγα ή καθόλου βιολογικά συστατικά.


Δεκάδες σαμπουάν, λοσιόν, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που διατίθενται στο λιανικό εμπόριο έχουν λάθος σήμανση ως βιολογικά, κατά παράβαση της νομοθεσίας της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με μια αγωγή κατατέθηκε σήμερα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας (CEH). Αρκετά από τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προορίζονται για παιδιά, περιέχουν εν δυνάμει τοξικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών ύποπτων ότι προκαλούν άσθμα, διαταραχές ορμονών, ή που προκαλούν καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.

"Για χρόνια, οι συνήγοροι των βιολογικών προϊόντων έχουν ζητήσει από τις εταιρείες προϊόντων προσωπικής φροντίδας να διορθώσουν τις ακατάλληλες «βιολογικές» ετικέτες, αλλά η πρόσφατη αγορά μας δείχνει ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να είναι γεμάτη αβάσιμους ισχυρισμούς για τα βιολογικά προϊόντα», δήλωσε ο Michael Green, Εκτελεστικός Διευθυντής του CEH. "Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν βιολογικά συστατικά, και να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται τις ετικέτες των βιολογικών ότι είναι ουσιαστικές και συνεπείς."

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δεν έχει δημιουργήσει τους δικούς της κανόνες σχετικά με τα καλλυντικά προϊόντα, αλλά έχει εγκρίνει το πρόγραμμα βιολογικών της Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του κράτους σχετικά με τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Η νομοθεσία της Καλιφόρνιας του 2003, περιγράφει τους κανόνες για την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων προσωπικής φροντίδας, που απαιτεί ότι κάθε προϊόν που χρησιμοποιεί τον όρο "βιολογικό" στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% βιολογικά συστατικά. Τα προϊόντα με λιγότερο από 70% βιολογικά συστατικά μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τον όρο «βιολογικό» στον κατάλογο των συστατικών.

Αλλά κατά την αγορά προϊόντων το Μάιο και τον Ιούνιο, η CEH βρήκε δεκάδες προϊόντα που κατασκευάζονται από 26 εταιρείες οι οποίες φέρουν στο μπροστινό μέρος την ένδειξη «βιολογικά» ενώ περιέχουν μερικά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθόλου οργανικά συστατικά, με βάση τους καταλόγους συστατικών. Τέτοια προϊόντα κατασκευάζονται από μεγάλες εθνικές εταιρείες όπως Hain-Celestial (από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες βιολογικών), Alliance Boots (Βρετανία), Kiss My Face, και άλλες μεγάλες μάρκες.

Μερικά από τα "βιολογικά" προϊόντα που φέρουν σήμανση περιέχουν συστατικά που συνδέεται με ανησυχίες για την υγεία. Για παράδειγμα, το προϊόν Kids Hair Softening System περιέχει BHA και cocamide DEA, χημικές ουσίες που έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες από κυβερνητικές υπηρεσίες, τριαιθανολαμίνη, η οποία έχει προκαλέσει άσθμα σε εργαζομένους, και parabens, τα χημικά συντηρητικά τα οποία έχουν διαταράσουν τις ορμόνες σε εργαστηριακές δοκιμές. Το πακέτο, όμορφα διακοσμημένο με εικόνες των νεαρών κοριτσιών, προειδοποιεί: «Να φυλάσσεται μακριά από τα μάτια μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ... Σοβαρός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει ... σε περίπτωση κατάποσης ...» και «Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά।»
Περισσότερα: http://www.ceh.org/making-news/press-releases/29-eliminating-toxics/528-lawsuit-launched-to-end-mislabeling-of-organic-personal-care-products-

THINK BEFORE YOU PINK