Σάββατο, Ιουλίου 31, 2010

ΔΟΚΙΜΕΣ ΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει απαγόρευση για τη δοκιμή τελικών καλλυντικών προϊόντων και των καλλυντικών συστατικών σε ζώα (απαγόρευση των δοκιμών), και την απαγόρευση της αγοράς στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, των τελικών καλλυντικών προϊόντων και συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα (απαγόρευση της εμπορίας) αλλά αυτά συνεχίζονται μέχρι το 2013.

Ανάμεσα στις τεχνικές "πράσινου ξεπλύματος" είναι και η αναγραφή στην συσκευασία ¨Δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα" ενω κυκλοφορούν διάφορα σήματα στην Ευρώπη και την Αμερική στην συσκευασία καλλυντικών. Προϊόντα με τέτοια σήματα όπως και άλλα καλλυντικά με σήμανση όπως "υποαλλεργικά" και "βιολογικά", "οικολογικά", "φυσικά", "φυτικά"και ¨κλινικά δοκιμασμένα" δεν εξασφαλίζουν δυστυχώς ότι δεν περιέχουν χημικές τοξικές ουσίες για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τα ζώα και το περιβάλλον.

Καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεκάδες ουσίες από ορμονικούς διαταράκτες έως αλλεργικές ουσίες χρησιμοποιούνται από τα συμβατικά έως τα πιο "πράσινα" καλλυντικά. Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν καλλυντικά προϊόντα που δεν δοκιμάζονται σε ζώα αλλά δοκιμάζονται καθημερινά στους ανθρώπους με ουσίες που δεν έχουν μελετήσει την ασφάλεια τους (νανοσωματίδια). Κυκλοφορούν καλλυντικά προϊόντα που δεν δοκιμάζονται σε ζώα αλλά θηλυκοποιούν ή είναι ικανά να σκοτώνουν αρκετά ζώα κατά την χρήση τους από τον άνθρωπο.

Η απαγόρευση δοκιμών για τα τελικά καλλυντικά προϊόντα ισχύει στην Ευρώπη από τις 11 του Σεπτέμβρη 2004. Η απαγόρευση δοκιμών για συστατικά ή συνδυασμούς συστατικών ισχύει από τις 11 Μαρτίου 2009, για όλες τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις όπως για την αναπαραγωγική τοξικότητα και την τοξικό-κινητική κά. Για τις συγκεκριμένες αυτές εξαιρέσεις σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η απαγόρευση σταδιακά μόλις επικυρωθούν εναλλακτικές μέθοδοι και θεσπισθεί κοινοτική νομοθεσία, με μέγιστη καταληκτική ημερομηνία 11 Μαρτίου 2013 (10 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας), ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών μη δοκιμών σε ζώα.

Στην αναφορά της ΕΕ το 2007 αναφέρονται:

  • Χρήση πρωτευόντων (πίθηκοι) αύξηση κατά 5% σε 9.715 ζώα
  • Μια αύξηση 30% σε «άλλα θηλαστικά»
  • 60,3% αύξηση στη χρήση των ζώων για τα κτηνιατρικά φάρμακα.
  • 64,6% αύξηση για τις «άλλες» χρήσεις.
  • 107% αύξηση στη χρήση των ζώων για τα καλλυντικά, με 5.571 ζώα.
  • 892% αύξηση στη χρήση των ζώων για τα πρόσθετα τροφίμων για τα ζώα

http://ec.europa.eu/environment/chemicals/lab_animals/pdf/staff_work_doc_sec1455.pdf

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του 2010 πρέπει να παραδώσει σχετική αναφορά, η οποία περιλαμβάνει 5 κεφάλαια:

  • Κεφάλαιο 1 – Επαναλαμβανόμενες Δόσεις
  • Κεφάλαιο 2 – Ευαισθητοποίηση Δέρματος
  • Κεφάλαιο 3 - Καρκινογένεση
  • Κεφάλαιο 4 – Τοξικό-κινητική
  • Κεφάλαιο 5 – Αναπαραγωγική τοξικότητα

Η ιστοσελίδα της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης (μέχρι 15 Οκτωβρίου):

http://ec.europa.eu/consumers/sectors/cosmetics/files/pdf/animal_testing/consultation_animal_testing_en.pdf


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα

- στην ιστοσελίδα της ΕΕ για τα τους καταναλωτές και τα καλλυντικά και ειδικότερα για τα πειράματα στα ζώα: http://ec.europa.eu/consumers/sectors/cosmetics/documents/animal-testing/index_en.htm

-στην ιστοσελίδα της ΕΕ για την Επικύρωση των Εναλλακτικών Μεθόδων Δοκιμής: http://ecvam.jrc.ec.europa.eu

στην ιστοσελίδα για την Ευρωπαϊκή Εταιρική σχέση για τις Εναλλακτικές Προσεγγίσεις στις δοκιμές σε Ζώα (EEPA): http://ec.europa.eu/enterprise/epaa/index_en.htm

στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τον Τερματισμό των Πειραμάτων στα Ζώα (ECEAE): http://www.eceae.org/


Σχετικές σελίδες για πειράματα σε ζώα και σήματα στα καλλυντικά

http://www.gocrueltyfree.org/

http://www.buav.org/home

http://www.leapingbunny.org/

http://www.onevoice-ear.org/en

http://www.peta.org


Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2010

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΑΣ...


Η νέα ταινία της ομάδας Stuff Project απέναντι στην 50 δισ δολλαρίων βιομηχανία καλλυντικών απαιτεί καλύτερη νομοθεσία για τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης
http://storyofstuff.org/cosmetics/

Στην παραγωγή της ταινίας πήρε μέρος η συμμαχία 150 γυναικείων, περιβαλλοντικών και οργανώσεων υγείας Καμπάνια για Ασφαλή Καλλυντικά(Campaign for Safe Cosmetics). Η ταινία ασχολείται με την χρήση τοξικών χημικών σε καθημερινά προϊόντα προσωπικής περιποίησης, από κραγιόν μέχρι σαμπουάν και παρουσιάζει τις επιπλοκές για τους καταναλωτές, την ασφάλεια των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
http://www.safecosmetics.org/index

Κενά στην νομοθεσία επιτρέπουν στην χημική βιομηχανία να χρησιμοποιεί χημικές ουσίες που σχετίζονται με καρκίνους και γενετικές ανωμαλίες χωρίς να έχει πρώτα αποδειχθεί η ασφάλεια της χρήσης τους.

Η ταινία παρουσιάζεται χρονικά την ίδια στιγμή με την κατάθεση αλλαγών στην νομοθεσία των καλλυντικών στις ΗΠΑ και την αρχή ενός σκληρού αγώνα μεγάλων παγκόσμιων συμφερόντων.
http://www.democracynow.org./2010/7/21/lead_in_lipstick_coal_tar_in

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Campaign for Safe Cosmetics : The Safe Cosmetics Act of 2010: What it Means for Cosmetics Companies

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Αλλαγές μετά από 70 χρόνια στην νομοθεσία των καλλυντικών στις ΗΠΑ καλείται να αποφασίσει το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο απαρχαιωμένος ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει στην χημική βιομηχανία καλλυντικών να χρησιμοποιεί χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες, μαθησιακές δυσκολίες και άλλες ασθένειες στα καλλυντικά που χρησιμοποιούν καθημερινά οι Αμερικανοί.

Διαβάστε περισσότερα

http://www.safecosmetics.org/article.php?id=683

THINK BEFORE YOU PINK